Back to All Events

THE LAST WALK - SHORT FILM SERIES BY INDIGENOUS FILMMAKERS

The Last Walk

The Last Walk

DENNE VISNINGEN ER AVLYST PGA TEKNISKE PROBLEMER // THIS SCREENING IS CANCELLED DUE TO TECHNICAL ISSUES

For english scroll down

The Last Walk
Harstad Kino
Kr 110,- 
Engelsk teksting

Høsten 2015 samlet en gjeng med arktiske filmskapere seg i Toronto for å skape et felles tema for et kortfilmprosjekt. De skrev, regisserte og produserte hver sin kortfilm baserte på en kollektiv visjon: En kvinne reiser ut i den enorme og uforsonlige villmarken på jakt etter sin søster som har blitt forvist for en uaktsom handling som resulterte i tragedie. The Last Walk ble muliggjort og finansiert av International Sami Film Institute og Nunavut Film Development Corporation.

Regi: Pipaluk K. Jørgensen (Inuk), Anna Hoover (Unangax̂) og Jerri Thrasher (Inuvialuit). År: Canada, USA, Alaska, Grønland/ 2017. Spilletid: 42: min.

IMG_4163.jpg

Om «Arktiske kvinner i film og bevegelige bilder»

Filmprogrammer med tekst i årets trykte program av professor og filmviter Anna Stenport og Scott McKenzie, om arktiske kvinner i film og bevegelige bilder fra Norge, Sverige, Finland, Grønland og Island. Stenport er ekspert på arktisk og nordisk film- og medievitenskap, og har publisert mye om disse temaene i tidsskrifter. Hennes bøker inkluderer den banebrytende Films on Ice: Cinemas of the Arctic (Edinburgh UP, 2015; co-ed m / Scott MacKenzie), den første omfattende undersøkelse av filmproduksjon i det globale sirkumpolare nord fra 1896 til i dag. Hun arbeider for tiden med “Arctic Women Film Pioneers” (w/ Mariah Larsson), som vi ser på av spesiell interesse i denne sammenheng. Ved å invitere kvinnelige kunstnere og filmskapere med sterk stemmer og uttrykk fra ulike generasjoner, land og ståsteder, og med ulike arbeidsmetoder og tilnærming til filmmediet, søker vi å bidra til en sterkere bevissthet omkring kvinnelig representasjon og perspektiv i arktisk og nordisk film, gjennom historien og i dag. På den måten søker vi å bidra til det felles prosjektet som foregår i de nordiske landene i dag, å omskrive filmhistorien for nordisk film.

Anna1.jpg

All information in english

The Last Walk
Venue: Harstad Kino
NOK 110,-
English subtitles

The Arctic Film Circle film collective The Last Walk was conceived of and sponsored by the International Sami Film Institute and Nunavut Film Development Corporation. In the Fall of 2015, indigenous filmmakers gathered in Toronto to workshop a common theme for the subject of a series of short films. They each wrote, directed and produced a short film based on their collective vision. 

A sister sets out into the unforgiving land to find her sister, who has been banished from their community for negligence that ended tragically. The banished sister has battled depression since the great loss, causing her to isolate herself from her community. Knowing her sister lacks the skills to survive on her own, the sister attempts to forgive her and bring her home to continue their lives. 

About the filmmakers:

Pipaluk K. Jørgensen

Pipaluk produced, wrote and directed her first theatre play age 26. Since then she has started her own production company Karitas Productions in Nuuk the capital of Greenland, - from where she produces, co-produces and directs both shorts, features and documentaries. She received the Hans Lynge Cultural Award in 2015. And was selected for the New Nordic Work in progress for Haugesund, with her upcoming Feature film ANORI. Today she is 36 years and a successful producer and director and Chairman of the Board of the recently founded Greenlandic Film Association: Film.GL

Pipaluk produced, wrote and directed her first theatre play age 26. Since then she has started her own production company Karitas Productions in Nuuk the capital of Greenland, - from where she produces, co-produces and directs both shorts, features and documentaries. She received the Hans Lynge Cultural Award in 2015. And was selected for the New Nordic Work in progress for Haugesund, with her upcoming Feature film ANORI. Today she is 36 years and a successful producer and director and Chairman of the Board of
the recently founded Greenlandic Film Association: Film.GL

Anna Hoover

Norwegian/Unangax̂ filmmaker, Anna Hoover produces video art, documentary and fiction films via her home state of Alaska. Her films have received support from the Alaska Humanities Forum, the Rasmuson Foundation and the International Sami Film Institute. A private pilot and commercial salmon fisher, Anna lives for a challenge and does not shy away from adventure.

Norwegian/Unangax̂ filmmaker, Anna Hoover produces video art, documentary and
fiction films via her home state of Alaska. Her films have received support from the
Alaska Humanities Forum, the Rasmuson Foundation and the International Sami
Film Institute. A private pilot and commercial salmon fisher, Anna lives for a
challenge and does not shy away from adventure.

 

Jerri Thrasher

Jerri Thrasher is from the small Arctic Ocean community of Paulatuk, Northwest Territories, Canada.  Raised by her mother Anne, who was a school teacher, they lived all over the Northwest Territories.  Younger years, Jerri found a passion for capturing Inuvialuit life on camera, this ultimately led to a passion for Photography and Film. However, coming from a community of 350 people, opportunities in the Creative were non-existent.  Jerri bypassed formal film education and started off as a self-reliant and self-taught filmmaker, and so began creating opportunities through documenting Inuvialuit culture.  This eventually led to a career in producing Inuvialuit Television content for Canada’s North through The Inuvialuit Communications Society.  Although her work is primarily television, Jerri joined the Arctic Film Circle in 2015 which is an alliance of circumpolar filmmakers from across the North.  Here, The Arctic Film Circle presented an opportunity for her to debut as a Film/Drama/Fiction Director.  The alliance produced a film called The Last Walk, which is a collective project based on a common indigenous script theme. The Last Walk showcases the different cultures and regions of our Arctic in a beautiful short-film series. Jerri is 28 and lives in Inuvik, Northwest Territories, Canada. 

Jerri Thrasher is from the small Arctic Ocean community of Paulatuk, Northwest Territories, Canada.  Raised by her mother Anne, who was a school teacher, they lived all over the Northwest Territories.  Younger years, Jerri found a passion for capturing Inuvialuit life on camera, this ultimately led to a passion for Photography and Film. However, coming from a community of 350 people, opportunities in the Creative were non-existent.  Jerri bypassed formal film education and started off as a self-reliant and self-taught filmmaker, and so began creating opportunities through documenting Inuvialuit culture.  This eventually led to a career in producing Inuvialuit Television content for Canada’s North through The Inuvialuit Communications Society.  Although her work is primarily television, Jerri joined the Arctic Film Circle in 2015 which is an alliance of circumpolar filmmakers from across the North.  Here, The Arctic Film Circle presented an opportunity for her to debut as a Film/Drama/Fiction Director.  The alliance produced a film called The Last Walk, which is a collective project based on a common indigenous script theme. The Last Walk showcases the different cultures and regions of our Arctic in a beautiful short-film series. Jerri is 28 and lives in Inuvik, Northwest Territories, Canada. 

Earlier Event: October 22
NORDLYSETS GÅTE - NRK VERSJONEN
Later Event: October 22
NI LIV