Back to All Events

Sirenene - en operafilm

Sirener stillbilde 1.png

Fredag 18. oktober, kl 16:30, Harstad Kino, sal 2

En film av kunstner Crispin Gurholt, som er et frittstående verk basert på The Sirens - A Foyer Opera, en live performance av Crispin Gurholt på Nationaltheatret i Oslo som en del av Monsters of Reality 2016.

Regi: Crispin Gurholt, Hellas 2016, lengde: 26 minutt.

The Sirens - A Foyer Opera var inspirert av de mytologiske skapningene som lokket sjømenn til døden med sin forførende sang, Franz Kafkas novelle The Silence of the Sirens, og den greske politiker og eks-finansminister Yanis Varoufakis manifest Democracy in Europe. Manifestet er basert på den opprinnelige ideen om demokrati beskrevet av Platon, som et anvendelig ideal for det moderne Europa. Ville det være mulig å gjenopplive Europa med disse eldgamle ideene i dag, eller er det ganske enkelt et desperat forsøk på å utsette den uunngåelige kollapsen?

En stor videoprojeksjon med bilder fra Athen filmet av Gurholt sommeren 2015, ble integrert i liveopptredenen på teatret: Naturen har overtatt et nesten øde Athen. Akropolis svever fremdeles over byen, men hovedsymbolet for vårt vestlige demokrati går langsomt i oppløsning. På stillas mellom dirrende søyler og ustabile vegger kjemper en gruppe mennesker en Sisyphus-kamp for å bevare de skjøre konstruksjonene.

En av sirene er blitt skilt fra flokken hennes. Hun spiller rollen som Hellas, mens flokken av sirener (kor) tolker rollen som Europa. Sirenene skildrer en verden i forfall, et Europa i pine og nød.

Besetning:

Sirenen fra Hellas

Mezzosoprano Désirée Baraula

Kor The Sirens of Europe

Sopranos

Karen Austad Christensen

Ingvild Farestveit Hov

Altos

Silje Indrebø

Birgitte Sandve

Tenors

Thomas Ringen

Hauk J. Røsten

basser

Erik Hedmo

Martin Røsok

Eivind Støylen

Dirigent

Ida Cecilie Holm

Libretto

Crispin Gurholt

Tekster og tekstfragmenter

Yanis Varoufakis

William Shakespeare

Smiths

Joy Divison

Rammstein

Nahum Tate

Thomas fra Celano

Musikk-arrangement

Helga-Marie Nordby og Crispin Gurholt

Om kunstneren:

Portrett Crispin Gurholt.jpeg

Crispin Gurholt (født 1965 i Oslo, Norge) kombinerer levende installasjoner (tableaux vivants), fotografi, video, tegning og maleri i sine arbeid. Gjennom denne kombinasjonen av formater søker han å avdekke nye historier og betydningslag som oppstår i overføringen mellom de forskjellige uttrykkene. Hans verk kaster et kritisk lys over samfunnets undertrykkende mekanismer og makthierarkier, som rasisme, vold i hjemmet og spørsmål som reises av globaliserte økonomiske eller institusjonaliserte strukturer.

Later Event: October 18
False Belief