Back to All Events

False Belief

5.FalseBelief.JPG

Harstad Cinema / screen 2

Festivalsjef Helene Hokland i samtale med regissør Lene Berg og hovedpersonen i filmen Delano Greenidge.

En kafkaesk reise gjennom det amerikanske rettssystemet

I FALSE BELIEF rekonstruerer den norske kunstneren og filmskaperen Lene Berg sin kafkaeske reise gjennom det amerikanske rettssystemet etter at hennes kjæreste ble arrestert, stilt for retten og fengslet uten grunn. I 2008 flyttet Berg inn hos sin afroamerikanske partner – i filmen kun omtalt som D – i Harlem. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han er blitt trakassert av en nabo, blir D selv arrestert. Men for hva?

Dette blir starten på en farlig og forvirrende prosess der Ds tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjonene han trodde skulle forsvare ham. Via Ds åpenhjertige fortelling, Bergs egne observasjoner, samt rettsdokumenter og privat bildedokumentasjon blir filmen et forsøk på å skape mening i hendelsesforløpet rundt straffesaken. FALSE BELIEF skildrer det amerikanske rettssystemet utenfra, men det er også en film om større temaer som rasisme, maktmisbruk og en økonomisk og kulturell gentrifisering som setter lover og regler ut av spill.

Filmen hadde premiere på Berlinalen 2019. Nominert til både Amnestys filmpris og Teddy-prisen.

- en alternativ virkelighetskrim fra et stadig mer gentrifisert Harlem.
Pelle Bamle, Morgenbladet

- Sanserik formidling i Lene Bergs lekne, undrende og urovekkende False Belief.
Ellen Lande, Ny Tid

Regi: Lene Berg, 2019. Lengde: 1 time 43 min. Engelsk tale, norsk tekst.

Om kunstneren:

Lene Berg. Foto Martin Rustad Johansen

Lene Berg. Foto Martin Rustad Johansen

Lene Berg (f. 1965, Oslo) er en norsk billedkunstner som hovedsakelig arbeider med film, fotografi, installasjon og tekst. Hun arbeider ofte innenfor en dokumentarisk og undersøkende tilnærming. Berg har sin utdanning fra Dramatiska Institutet, Stockholm. Hun har produsert en rekke prosjekter i det offentlige rom og regissert flere uavhengig produserte filmer.