KNUT ERIK JENSEN

Foto: Mona Haug

Foto: Mona Haug

En av de første gjestene AMIFF presenterer er regissøren Knut Erik Jensen, født i Honningsvågi 1940 og kom til Harstad som flyktning i 1945. Han har en lang og sterk filmkarriere bak seg, og kanskje den mest kjente av hans filmer er dokumentaren «Heftig og begeistret» fra 2001.  På festivalen kommer han og forteller om sitt nye filmprosjekt «En lengsel etter nåtid», som vil omhandle gjenreisningstiden i Finnmark etter 2. verdenskrig.  I tillegg vil festivalen vise hans gjennombruddsfilm «Stella Polaris», som på en poetisk måte også tar for seg sporene som 2. verdenskrig etterlatte i Finnmark.


Prisverdig veteran
Knut Erik Jensen har mottatt mange priser gjennom sin 45 år lange karriere, blant annet Amandaprisens ærespris, og i 2008 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin innsats for norsk film. Jensens filmer vises på internasjonale filmfestivaler, og han er en av Norges viktigste filmregissører. Han har regissert 4 spillefilmer og 30 egenfotograferte dokumentarer og kortfilmer. Den interessante NRK-dokumentaren «Finnmark mellom øst og vest» ligger på NRK’s nettsted tilgjengelig for alle å se.

 

Jobber med sitt neste prosjekt
Til tross for at han har tilbakelagt en lang karriere, er Knut Erik Jensen full av energi, og han er ikke ferdig med å lage film. På festivalen vil han presentere sitt neste prosjekt; «Lengsel etter nåtid». Han vil lage filmen delvis fordi dens tema er underkommunisert i norsk og internasjonal historisk sammenheng, nemlig brenningen, evakueringen og gjenreisningen i Finnmark og Nord Troms. Jensen har selv opplevd alt dette på sin kropp, og dette er derfor et tema som står hans hjerte nært. Jensen bodde blant annet i flyktningeleiren på Trondenes i Harstad. Flyktningeproblematikken er svært aktuell, og Jensen håper at gjennom filmen vil man kunne bedre forstå situasjonen til våre nye landsmenn.

Poetisk filmkunst
«Stella Polaris» (1993) viser på en poetisk måte kystkulturen i Finnmark gjennom et portrett av en kvinne med scener både fra hennes liv på litt eldre dager og fra barndommen under den andre verdenskrig. Filmen handler også om hva bilder og film gjør med oss og vår erindring, mener Tonje Sørensen, førsteamanuensis i filmvitenskap. Filmen passer derfor godt inn i festivalen ettersom årets tema til festivalen er ‘minne og identitet’. Dessuten har filmen i seg selv blitt en viktig del av får identitet, ved å være et stort kunstverk og en av våre få filmatiseringer av Nord-Norge.

Filmen mottok Filmkritikerprisen i 1993 av Norsk Filmkritikerlag. Anne Krigsvoll og Ketil Høegh spiller i filmen. Filmen er eksperimentell i sin uttrykksform, og med en interessant innledning til filmen vil publikum få en sterk og god opplevelse av filmen.

GjestHelene Hokland