KNUT ANDERSEN

Knut Andersen. Foto: Jon Rydne

Knut Andersen. Foto: Jon Rydne

Den første gjesten AMIFF presenterer er regissøren Knut Andersen, født i Harstad i 1931 og oppvokst her, og med 14 spillefilmer og mange TV-produksjoner bak seg fra en lang og sterk karriere.  Festivalen viser noen av filmene hans, og han vil fortelle om sin oppvekst i Harstad, og sin karriere. Det blir også vist noen klipp som Andersen filmet mens han bodde i Harstad som ungdom med regissørspire i magen - helt unikt arkivmateriale fra Harstad på 1940-tallet!
 

Prisverdig, samfunnsengasjert veteran

Fra innspilling av amatørfilm i Harstad 1946. Olav Nilsen, Rolv Hjelsmø, Knut Andersen, Konrad Wallin. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Fra innspilling av amatørfilm i Harstad 1946. Olav Nilsen, Rolv Hjelsmø, Knut Andersen, Konrad Wallin. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Knut Andersen fikk Aamot-statuetten i 1976 og Amandakomiteens Ærespris under åpningen av Den norske filmfestiavalen i Haugesund i 2007. VGs filmanmelder Jon Selås skrev etter utdelingen at "Det eneste overraskende med at den uhyre prisverdige veteranen Knut Andersen fikk sin Æres-Amanda, er faktisk at han ikke har fått den for lenge, lenge siden!"

Festivalen vil vise to spillefilmer av Andersen; «Brent Jord» og «Den sommeren jeg fylte 15», samt kortfilmen «Det var en gang et fiskevær» satt i Nyksund. Filmene viser en bredde i hans arbeid, fra krigsfilm til oppvekstdrama og til kunstfilm. De viser et samfunnsengasjement, som igjen gjør at filmene fremstår som tidsvitner.

 

Krigsskildring fra nord

Fra filmen Brent Jord, av Knut Andersen. Foto: Nasjonalbiblioteket

Fra filmen Brent Jord, av Knut Andersen. Foto: Nasjonalbiblioteket

 «Brent Jord» fra 1969 er en av filmene som ligger hjertet til Andersen nærmest. Dette er den aller første skildringen gjennom spillefilm av Nazistenes brenning av Finnmark og konsekvensene det fikk for enkeltmennesker og hele samfunn der både bygd og by var lagt øde. Som mange familier i resten av Nord-Norge på den tiden, så hadde familien Andersen flyktninger fra Finnmark boende hjemme hos seg. Krigen gjorde et stort inntrykk på Andersen, og for ham var det viktig å lage en film som fikk fram denne delen av krigshistorien. Til dags dato er det laget betydelig flere filmer om det som skjedde sør i landet under 2. verdenskrig, enn det som skjedde i Nord-Norge. AMIFF synes derfor filmen passer godt inn i programmet til festivalen, som vil få frem våre egne historier her oppe i nord.

 

Fraflytting fra utkant-Norge

«Det var en gang et fiskevær» (1978) er en eksperimentell kortfilm som gjennom lyd og atmosfære fra fortida, og bilder fra samtidens forfall, fremkaller minner fra Nyksund - og de mange fraflytta fiskevær langs kysten på 70-tallet. Fraflytting fra Nord-Norge var en aktuell debatt på den tiden, og fortsetter å være det den dag i dag. Filmen skiller seg ut i form fra resten av filmene som Andersen laget. Dette var en av to filmer som han laget sammen med sin kone, Nicole Macé. Filmen var vist på den internasjonale og prestisjetunge kortfilmfestivalen Oberhausen like etter at den kom ut.

 

En mann med et varmt hjerte

Knut Andersen til venstre, fra innspillingen av "Den sommeren jeg fylte 15". Foto: Nasjonalbiblioteket

Knut Andersen til venstre, fra innspillingen av "Den sommeren jeg fylte 15". Foto: Nasjonalbiblioteket

Andersen melder at det gleder ham sterkt å bli invitert tilbake til Harstad, på denne første utgaven av en filmfestival i sin egen hjemby. Etter at festivalsjef Helene Hokland oppdaget ved en tilfeldighet at vi har en så stor filmregissør fra Harstad, har hun hatt gode og lange samtaler med Andersen. Andersen er en utrolig varm person, og har mye å gi av sine mange minner fra et langt og rikt liv.  At spillefilmregissøren er en varm person går igjen i mange av de personskildringene som hans samarbeidspartnere har skrevet, blant annet i festskriftet «Nording sørpå» laget av Norsk Filminstitutt i forbindelse med hans 70-årsfeiring i 2001. Hans gode evne til å få det beste ut av amatørskuespillere er blitt begrunnet hans gode hjertelag. For eksempel fikk han stor ros for skuespillerprestasjonene til ungdommene som spilte hovedpersonene i filmen «Den sommeren jeg fylte 15», og som vil vises på festivalen.