Back to All Events

Åpningsfilmen: Den siste våren

TORSDAG 12. Oktober, Harstad Kino, sal 1, kl: 19:00.


Årets åpningsfilm er "Den siste Våren" (Norge, 2023) av Franciska Eliassen. Filmen er spillt inn i Lofoten, og har fått strålende kritikker.. I tillegg, hovedrollen spilt av Ruby Dagnall vant årets Amanda for beste kvinnelige hovedrolle og filmen vant også Amanda for beste musikk.

Regissør Franciska Eliassen deltar på nett på lerretet i samtale med Bård Borch Michalsen i salen før og etter film, og er tilgjengelig for spørsmål fra salen.

Tone Elvebakk åpner festivalen. Tone er museumskonsulent ved Várdobáiki samisk senter og duodjekonsulent ved Duodjeinstituhtta.

"Fremragende" - VG

"Dette er norsk filmhistorie" - Dagbladet

"Ekspressiv poesi" - NRK

"Imponerande debutregi" - Klassekampen

"Skandinavisk magisk realisme" - Aftenposten

Om filmen:

Verden er på vranga og jeg har vrengt meg ut.

Knallsterkt og kritikerrost oppvekstdrama lagt til en liten bygd i Nord-Norge hvor Eira lever i skyggen av sin brilliante og rebelske eldre søster Vera. Noe er i ferd med å skje med Vera. For å forstå hva, begynner Eira å lese dagboken hennes. Hun trer inn i Veras univers av intenst lys, glitter, mytologi og et håp om en vakrere verden. Men dagboken avslører også et mørke Eira ikke vet hvordan hun skal takle.

Den siste våren forener magisk realisme og oppvekstdrama for å skildre søsterskap, psykisk sykdom og hjelpeløsheten ved å se noen du elsker lide. Vi følger søstrene gjennom hverdagslige aktiviteter og små oppdagelser i løpet av en vår, mens veggene som skiller virkelighet og fantasi begynner å kollapse rundt dem. Dagboken avslører Veras indre liv som også åpner Eiras øyne for verden for øvrig, med fortidens heksejakt og den alarmerende tilstedeværelsen av klimakrisen, som representerer vår nåtid og fremtid. Hver scene som utspiller seg tydeliggjør Veras fortvilelse. Hva er fornuft i en sinnssyk verden?

Aldersgrense 12 år

Spilletid: 80 min.





Later Event: October 13
Hør her'a!