Back to All Events

MARKENS GRØDE


Fra Markens Grøde, 1922. Foto: Nasjonalbiblioteket

Fra Markens Grøde, 1922. Foto: Nasjonalbiblioteket

For information in English, please scroll down

Markens grøde
Harstad Kino
Kr 90,- / Gratis med festivalpass, men billett må hentes ut på Harstad Kino
Engelsk tekst og innledning

Den første spillefilmen fra Arktis?

Innledning ved Scott MacKenzie, film- og medieviter Queens University, Canada, og som spesialiserer seg på blant annet film fra Arktis.

Markens grøde er en norsk stumfilm fra 1921 basert på Knut Hamsuns roman Markens Grøde som innbragte forfatteren Nobelprisen i litteratur i 1920. Danske Gunnar Sommerfeldt både skrev manus og hadde regi til filmen. I tillegg spilte han også rollen som lensmann Geissler i filmen.

Filmen åpner med bilder fra skogen under isbreen hvor Isak Sellanrå rydder jord. Etter hvert begynner imidlertid perspektivet å skifte, og mindre historier bryter inn og mot fortellingen om Isak og Inger. Et moderne samfunn vokser fram omkring de to. Historien om unge Barbro som går i elven med sitt barn, men som likevel ender med sin Aksel, får også stor plass.

Markens grøde er en av de store norske filmene fra stumfilmtiden. For første gang ble et større litterært verk festet til filmduken, og for første gang ble det i Norge laget en film med originalkomponert musikk, ved komponist Leif Halvorsen. Musikken på filmen fremføres av KORK, Kringkastingensorkesteret.

 

INFORMATION IN ENGLISH

Growth of the Soil
Venue: Harstad Kino
NOK 90,- / Free with festival pass, but ticket will need to be collected at the venue
English subtitles

The first feature film from the Arctic?

Introduction by Scott MacKenzie, film and media expert from Queens University, Canada. He specializes in, amongst other, film from the Arctic.

Growth of the Soil is a Norwegian silent film from 1921 based on Knut Hamsun's novel for which he won the Nobel Prize in Literature in 1920. Danish Gunnar Sommerfeldt both wrote the script and directed the film. In addition, he also played the role of sheriff Geissler in the film.

Growth of the Soil is one of the major Norwegian films from the silent film period. For the first time a major literary work was made into film, and for the first time Norway made a film with original music composed by Leif Halvorsen. The music on the film is performed by KORK, the Norwegian Radio Orchestra.

Earlier Event: October 30
FABER NAVALIS
Later Event: October 30
ETTER STORMEN