Back to All Events

NORSK KORT DOK OM HELSE

Stillbilde_Husker du meg__2016.jpg

Harstad Kino
Kr 110,- 

I dette Open Call spesialprogrammet har vi satt sammen tre innsendte norske bidrag i dokumentarsjangeren som alle fokuserer på ulike tema innen helse. I Husker du meg? ser vi hvordan unge menneskers liv har endret seg som følge av demens. I  Møterommet, en hybrid mellom teater og dokumentar, får vi innsikt i en ung schizofren gutts møte med helsevesenets byråkrati. Og til slutt den eksperimentelle Touch Tours , som med sin meditative tilnærming, tar oss med på turer for blinde i botanisk hage. Det er laget en fotobok til prosjektet, som vil være tilgjengelig i kinoen. Programmet er kuratert av Helene Eggen, og filmene vil innledes av henne. Filmskaper Ellen Ugelstad besøker festivalen, og vil delta på en samtale etter filmene.

// In this Open Call special program, we have put together three submitted Norwegian contributions in the documentary genre, all focusing on various topics related to health. In "Do you remember me? (Husker du meg?)" we see how young people's lives have changed as a result of dementia. In the "Meeting room (Møterommet)", a hybrid between theater and documentary, we get insight into a young schizophrenic boy's meeting with the healthcare bureaucracy. And finally, the experimental "Touch Tours", that with a meditative approach, takes us on guided tours for the blind in the botanical garden. A photo book has been as part of the the project, which will be available at the cinema. The program is curated by Helene Eggen, and the films will be introduced by her. Filmmaker Ellen Ugelstad will be present at the screenings and talk about her film.

Se filmprogrammet listet under //See the full program listed here:

 

Husker du meg, Ragnhild Nøst Bergem, 2016, Norge. Språk: Norsk. 34 min. (No english subtitle)

Still Husker du meg?

Still Husker du meg?

Siri fikk demensdiagnosen i en alder av 38 år. Hun bor nå på en institusjon, mens ektemannen må fortsette hverdagslivet hun egentlig skulle vært en større del av. Minnene binder oss mennesker sammen. Hva skjer når minnene forsvinner?

Om filmskaperen:

Ragnhild Nøst Bergem er en dokumentarfilmregissør og fotograf med utdannelse fra Høgskolen i Lilleammer og Oslo Fotokunstskole. Hennes dokumentarer kan sees på norske nett-tv kanaler og er vist på festivaler i innland og utland.


"Møterommet", Ellen Ugelstad, 2017, Norge. Språk: Norsk. 14 min. English subtitles.

Still Møterommet

Still Møterommet

Møterommet er et formekspriment i grenseland mellom teater og dokumentar. Filmen skildrer et kafkesk møte på en psykiatrisk avdeling. Helsevesenet som i utgangspunktet skal hjelpe mor og sønn, gjør vondt verre. Manus er basert på dokumentarisk materiale, men spilt inn med skuespillere. Historien er basert på regissørens egne erfaringer med en bror som lever med en schizofreni diagnose.

//In this kafkaesque meeting a mother and her son is fighting a clogged bureaucracy that intensify the personal suffering it is supposed to remedy.The film is a study of a meeting in psychiatric ward unfolding on a theater stage. The story is based on the directors own experiences with her brother suffering from schizophrenia and is inspired by both theater and documentary. Møterommet / The Meetingroom recently received the prize for best script at the Norwegian Shortfilmfestival.

Om filmskaperen//About the filmmaker:

Ellen Ugelstad er utdannet ved Academy of Art, San Francisco, California, hvor hun studerte og jobbet i syv år. Dokumentarfilmen, Indian Summer, hadde premiere under Den Europeiske Dokumentar-filmfestivalen og ble deretter nominert til International Young Talent Award under Dok Leipzig (hvor den hadde internasjonal premiere) og Nordic Dox Award under CPH:DOX. I 2012 ble filmen nominert til Gullruten for beste regi og beste dokumentar. Filmen, inkludert sin brors tegninger og foto, ble vist som installasjon på Høstutstillingen 2012. Hun mottok ettårig arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipendier i 2012 (dramatikerne) , og to årig arbeidsstipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond 2014. I 2013 var hun juryleder for Amandakategorien beste dokumentar. Hun har akkurat ferdigstilt en kortdokumentar som heter JEG SKRIVER og en musikkfilm trilogi for bandet Highasaktie. Twentyone PIctures er i gang med et dokumentarisk filmessay som undersøker forholdet mellom makt og avmakt i psykiatrien. Les mer her.

//Ellen Ugelstad is a visual artist working with documentary, fiction, photography and outreach. She was educated at the Academy of Art University, San Francisco, California, where she lived for seven years, before she relocated to Oslo, Norway. Her documentary Indian Summer was nominated for the International Young Talent Award at DOK Leipzig, and Nordic Dox Award under CPH:DOX and received two nominations at the Norwegian “Emmy-Award” called Gullruten. The film was showed at the Annual National Art Exhibition at the Artist House in Oslo. Ellen has recieved working grant from the Norwegian Art Council and recently a two-year artist grant from Norwegian Visual Artist Fund. She has also collaborated with the band Highasakite and is currently working on a new hybrid documentary inspired by both theater and documentary called Making Sense Together.
Read more here.


Touch Tours, Ellen Henriette Suhrke, 2015, Norge. 10 min. No dialogue.

Still Touch Tours. Foto: Tor Willy Ingebrigtsen

Still Touch Tours. Foto: Tor Willy Ingebrigtsen

“Touch Tours” is a series of tactile tours, arranged for blind participants in the Botanical Gardens in Oslo. The video “Touch Tours” lingers on one of these tours, where a young, blind woman is given a personal tour. “Touch Tours” offers a seeing audience a glimpse into a different way of navigating through ones surroundings.

Om filmskaperen//About the filmmaker:

My practice may be described as meditations on nature and culture, where human interaction with the environment plays a vital role. Each work is based on careful planning and background studies, but still leaves room for the poetic and unexpected. My most recent project explores how you experience your surroundings without the sense of sight, and the experience of something described versus seen. I have my education from Kuvataideakatemia in Helsinki and Bergen Academy of the Arts, where I received an MFA in 2013.

Les om utstillingen Touch Tours i Kunstkritikk // Read about the exhibition Touch Tours here: http://www.kunstkritikk.no/kritikk/bygger-broer-helt-lydlost/?d=no

 

 

Earlier Event: October 22
ARCHITECTURE FILM FESTIVAL LONDON
Later Event: October 22
NORDLAND KUNST OG FILMFAGSKOLE