Back to All Events

Alanngut Killinganni (The Edge of the Shadows)

LØRDAG 14. Oktober. Harstad Kino

SKREKKFILM FRA GRØNLAND

Regi: Malik Kleist. Grønland (2023). Engelske undertekster. 119 minutter.

Aldersgrense 15 år

For første gang er Grønland med i konkurransen om å bli kåret til å vinne Nordisk råds filmpris. Nå har du den unike sjansen til å se den grønlandske filmen som er nominert.

Her er grunnen Nordisk råd har gitt for å nominere denne filmen:

“Med sin unike evne til å bygge på inuittiske fortellinger og mytologi kombinerer regissøren i Alanngut Killinganni (The Edge of the Shadows) moderne fortellerteknikk med humor og grøss fra den muntlige grønlandske fortellertradisjonen. Et av filmens sentrale elementer er altså dens bruk av grønlandske fortellinger og mytologi, som er vevd inn i historien på en naturlig og autentisk måte.

De grønlandske landskapene inngår også som et sentralt element i filmen, der betagende utsikter over fjellene og havet danner en fantastisk kulisse for handlingen. De vakre landskapene forsterker en følelse av frykt og uro og tilføyer en ekstra dimensjon til den spennende handlingen.

Filmen utforsker viktige temaer relatert til sorg, fellesskap og tradisjon. Det ses i sammenstøtet mellom sivilisasjoner, by og land, og det naturlige og det mystiske samt i respekten for natur og historie. Det finnes ting der ute som vi ikke kjenner til. Filmen plasserer seg elegant i den nyere tradisjonen med “arctic chills” fra det høye nord.”


OM FILMEN:

Åtte år har gått siden seks ungdommer ble angrepet av en Qivittoq (en grønlandsk sagnfigur). Tuuma er turistguide på Grønland og seiler ofte med turister i dette arktiske området. På en tur vil de to danske turistene dra til stedet for angrepet og klarer å overtale en motvillig Tuuma. Hans dårlige magefølelse blir dessverre en realitet og de to turistene forsvinner. Tuuma seiler raskt tilbake til Nuuk for å få hjelp fra politiet, som til å begynne med ikke tar han på alvor. Men er det lurt å gå tilbake og se etter turistene, når Qivittoqs er i fjellet? I denne filmen blir vi ikke utsatt for monstre, vampyrer eller zombier. The Edge of the Shadow utforsker et skummelt vesen fra inuittenes mytolog, hvis man forlot samfunnet av sjalusi, sinne eller skam og dro til fjells for å leve alene kunne man bli en qvittoq. Her er mytologien iscenesatt i et klassisk lavbudsjetts-skrekkfilmformat.