Back to All Events

Paneldiskusjon - Return & Rewind

UiT Norges arktiske universitet, Harstad, i Panorama kantine, 2 etage.

En panelsamtale som dreier rundt tema for AMIFF 2022; Rewind and Return.

Paneldeltakere: HC Gilje (kunstner), Helene Sommer (kunstner), Pål Johan Karlsen (doktorgrad i psykologi og redaktør for Psykologisk.no). Moderator: Hanne Hammer Stien (førsteamanuensis i kunsthistorie ved UiT Norges arktiske universitet)

Årets tema for AMIFF er utarbeidet av Ida Lykken Ghosh. Her er hennes kuratortekst:

Gjennom historiefortelling, arkiv og et historisk tilbakeblikk ønsker vi å undersøke forholdet mellom nåtid og fortid. Hva tar vi med oss videre og hva velger vi å ta lærdom av? Pandemien synes å ha påført oss et kollektivt hukommelsestap og har visket ut enkelte tidslinjer som tidligere var godt definerte. Har hukommelsen vår blitt mer selektiv eller er det vi selv som bevisst eller ubevisst velger å redigere bort deler av vår nære fortid?

I kontrast til fjorårets festival som bar tittelen The New World og i stor grad ønsket å se framover i et postpandemisk landskap, både i et politisk og økonomisk aspekt ønsker vi med årets festival å gå dypere inn i de personlige historiene og se på valgene vi tar på individnivå.

Jeg har invitert HC Gilje til å lage et bestillingsverk til festivalen. HC Gilje har beveget seg mellom installasjon, eksperimentell video, live performance og scenografi siden han gikk ut fra Kunstakademiet i Trondheim i 1999. Gilje er opptatt av utforskning, hovedsaklig gjennom installasjoner, sansning av forandring og transformasjon av fysiske strukturer (rom, landskap, objekter, kropper) gjennom flyktige media som lys, projeksjon, lyd og bevegelse. Gilje vil lage et nytt filmverk basert på lokale funn og innsamlinger i nærområdet.

I arbeidet rundt tematikken for årets festival, der historiefortelling og arkiv er bærende elementer, er kunstner Helene Sommer et naturlig valg. Sommer jobber i hovedsak med video, installasjon, tekst og collage, ofte med arkivmateriale og historiefortellingens mekanismer som utgangspunkt.”

Ida Lykken Ghosh

Earlier Event: October 15
Godard seminar
Later Event: October 15
Helene Sommer filmprogram 2