Back to All Events

Helene Sommer filmprogram 1

Harstad Kino, sal 2

Vi viser et todelt retrospektivt program med kunstner Helene Sommer med utvalgte filmer fra perioden 2007 – 2022. Dette er program 1.

Samtale med kunstner og kurator Ida Lykken Ghosh etter visningen.

High Over the Border, 2:54, 2007/ 2017/ 2022.

Det falske spill, 31 min. 2015.

No Man’s Land, 26 min. 2012-2013.


Om filmene:

Program 1

High Over the Border handler om et lite filmklipp av kolibriens flukt som migrerte fra Nazistisk luftfartsforskning via New York Zoological Society og endte opp i 1942 i en canadisk dokumentar om trekkfugler.

HD (16mm overført til dvd, overført til HD) 2:54 min, engelsk, 2007/2017/2022

Det falske spill tar utgangspunkt i Dæmonen, en tapt norsk film fra 1911. Den eneste delen av filmen som eksisterer i dag er det som ble sensurert, resten har forsvunnet. Det falske spill er en rekonstruksjon av Demonen ved bruk av klipp fra filmer – nye og gamle – fra filmarkivet til Nasjonalbiblioteket. En kompilasjonsfilm som tar form som en stumfilm med tekstplakater til å formidle fortellingen. Parallelt er en voice- over som fabulerer rundt hvilken rolle det som er tapt har i relasjon til arkiver og historie. “Det falske spill” var Dæmonens refuserte tittel.

“Det falske spill” var del av Kulturrådets satsning “Hva er det med arkiv” og et samarbeidsprosjekt med Nasjonalbibliotekets filmseksjon.

HD 31 min, 2014-15. Norsk m/engelsk undertekst

No Man’s Land forteller en historie om et sted høyt oppe i nord igjennom en reise av bilder, forestillinger, myter, historier og førstehåndserfaringer. Utgangspunktet er en forskningstokt i Arktis med forskere, der spørsmål rundt uoverensstemmelsen mellom det å se og det å vite dukker opp og hvordan produksjonen av bilder og kunnskap alltid er flettet sammen. No Man’s Land består av en blanding av kunstnerens eget materiale: film, foto og intervjuer, sammen med en rekke utvalgt materiale fra filmer, dokumentarer, bøker og oppslagsverk. Historien er formidlet av en mann som refererer til en kvinne som skriver til han fra et skip høyt i nord. Den inkluderer tanker og observasjoner samt historiske anekdoter og fakta, som mislykkete ekspedisjoner, polarhelter, geopolitikk og kvinnens rolle i et mannsdominert geografisk område.

No Man’s Land ble produsert i forbindelse med en forskningstokt til Arktis i 2012 som var del av PolArt, et samarbeidsprosjekt mellom Tromsø Kunstforening, forskernettverket Arctos og Norsk Polarinstitutt.

HD 26 min, 2012-2013. Engelsk




Earlier Event: October 14
HC Gilje filmprogram
Later Event: October 14
Historjá - Broderi for Sápmi