Kjetil Berge

Kjetil Berge er billedkunstner og årets hovedkurator ved AMIFF. Han står bak årets festival tittel, BEND IT, MAYBE.

Berge studerte i Bergen, Lisboa og London, og hjemmet hans er på Kvalnes i Lofoten, Norge. Hvert år får stedet besøk av kunstnere og kreative mennesker lokalt og fra andre steder I Norge og utlandet som bidrar til festivalen The Midnightsunscream, et kuratorisk samarbeidsprosjekt som han har initiert og inviterer til, og som er en viktig del av Berges kunstnerpraksis.

Kjetil Berge har stilt ut på Ryvarden i Sveio, Nordens Hus, Reykjavik, og ble invitert til den 9. Havannabiennalen, der han deltok med ALYANs, en sosial skulptur med performance og evenementer. Han har laget store skulpturelle tårn i Norwich UK, til EAST International, i Belize som del av Paustinia Project, til LaSalle, Singapore og på Nordberg fort, Lista.

I 2013 støttet Nordnorsk kunstnersenter, Fritt Ord, Norsk kulturråd og Nabroad prosjektet Breaking the Ice hvor han reiste midtvinters fra England via Russland til Barents Spektakel, Kirkenes i en isbil. Underveis byttet han iskrem for samtaler om været.

Samarbeid er ofte del av praksisen. Sammen med Jason Havneraas, deltok han på Høstutstillingen i Oslo i 2021. Invitert av Ida Lykken Gosh som medkurator, laget de utstillingen BEND IT på Atelier Nord 2022. Under Pride Reykjavik 2023 han skal igjen stille ut sitt første samarbeidsprosjekt med Gøran Ohldieck i Nordens Hus, Reykjavik.

Kjetil Berge har invitert kunstnerne Sanjey Sureshkumar og Louisa Minkin til årets festival i Harstad.

KURATORTEKST:

«Årets festivaltittel, BEND IT, MAYBE, er tenkt som ei åpen og løysningsorientert oppfordring til betraktningar rundt relasjonelle tema, med fokus på identitet og tilhørighet.

Desse temaene er stadig på dagsorden. I sosiale medier flyt meiningsstraumen på ei stor og vedvarande slagmark full av stridbare overskrifter med polariserande og forutsigbar tenkning. Troll og robotar kjempar for å publisere meningar med hatefulle overskrifter om folk dei ikkje trur høyrer til. Det er ei haldning meint til å ekskludere folk fra den offentlige debatten så vel som IRL.

BEND IT, MAYBE oppfordrar til ei omfavning, og beskriv begynnelsen på ein boge, noko som kan vidast ut og endre retning. Overskrifta er humoristisk og inviterer til refleksjon, om- og ettertanke og er eit alternativ til ein standard forsvars posisjon. Å sjå for seg fleksibilitet, fundering, inkludering, empati og vidsyn som effektive verktøy i relasjonelle maktforhold synest radikalt på dette punktet.

- Kjetil Berge

NOHelene Hokland