Fatou Åsbakk

Fatou Åsbakk er en kunstner som tar del i kurator Ida Lykken Ghosh sitt filmprogram “Weeds and Aliens”

Åsbakk er født i 1984 og bor i Oslo. Hun har en mastergrad i billedkunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Fatou arbeider med tekst, video og installasjon, og har vært utstilt på blant annet Destinys Atelier, Kunstnernes hus kino og Kunsthall Oslo. I 2020 debuterte hun med romanen Været og uvirksomheten på Kolon forlag.

I filmen: «Acting out fourteen in front of an audience, to be able to fully appreciate soon becoming forty a.k.a. finished researching and start life 4real, according to Jung» filmer kunstner Fatou Åsbakk (f. 1984) seg selv baderomsspeilet med en iPhone. På få minutter – og med Michael Jacksons «Man in The Mirror» som bakgrunnsmusikk – retter hun ut håret, tar på seg blå linser og ikler seg en t-skjorte med påskriften «it's always been you».

Ved å iscenesette seg som konform tenåring på humoristisk vis i voksen alder gjør Åsbakk oss oppmerksom på hvordan behovet for å passe inn kan endre seg med tid. I tenårene blir mange med flerkulturell bakgrunn gjort ekstra oppmerksomme på at de ser annerledes ut, eller at de har andre tradisjoner enn majoriteten av befolkningen hjemme, og gjør dermed ofte en stor innsats for å passe inn. Som voksen ønsker man derimot å bli oppfattet som selvstendig og selvsikker, i stand til å ta egne avgjørelser.

NOHelene Hokland