Ida Lykken Ghosh

Ida Lykken Ghosh er direktør ved Atelier Nord i Oslo. På Arctic Moving Image & Film Festival 13. – 16. oktober 2022 kuraterer Ghosh et program som inkluderer et bestillingsverk av HC Gilje, et retrospektivt program med Helene Sommer samt en paneldiskusjon. Under kan du lese mer om Ghosh og hennes kuratoriske prosjekt på AMIFF.

Biografi Ida Lykken Ghosh:

Ida Lykken Ghosh har norsk/ indisk bakgrunn og har vokst opp delvis i England og Norge. Hun er utdannet fotograf og har bred bakgrunn som produsent, kurator og kunstfaglig konsulent fra samtidskunstfeltet, med tyngdepunkt innenfor foto- video- og lydkunst. Hun har siden 2018 vært direktør ved Atelier Nord i Oslo, hvor hun jobber med utviklingen av Atelier Nord som plattform og visningssted for mediekunst og lydkunst. Ghosh har tidligere blant annet arbeidet ved Fotogalleriet, Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Lofoten International Art Festival (LIAF). De senere årene har hun virket i feltet for mediekunst, blant annet som koordinator for Produksjonsnettverk for elektronisk kunst (PNEK), hvor hun hadde en sentral rolle i utviklingen av Videokunstarkivet. Ghosh er styreleder for nyMusikk, samt styremedlem i Oslo Open og Bastardklubben. Ghosh bidro med et program for AMIFF i 2021 og er i år gjestekurator for festivalen.


Kuratortekst:

“Tittel på årets festival er Rewind and Return

Gjennom historiefortelling, arkiv og et historisk tilbakeblikk ønsker vi å undersøke forholdet mellom nåtid og fortid. Hva tar vi med oss videre og hva velger vi å ta lærdom av? Pandemien synes å ha påført oss et kollektivt hukommelsestap og har visket ut enkelte tidslinjer som tidligere var godt definerte. Har hukommelsen vår blitt mer selektiv eller er det vi selv som bevisst eller ubevisst velger å redigere bort deler av vår nære fortid?

I kontrast til fjorårets festival som bar tittelen The New World og i stor grad ønsket å se framover i et postpandemisk landskap, både i et politisk og økonomisk aspekt ønsker vi med årets festival å gå dypere inn i de personlige historiene og se på valgene vi tar på individnivå.

Ghosh har invitert HC Gilje til å lage et bestillingsverk til festivalen. HC Gilje har beveget seg mellom installasjon, eksperimentell video, live performance og scenografi siden han gikk ut fra Kunstakademiet i Trondheim i 1999. Gilje er opptatt av utforskning, hovedsaklig gjennom installasjoner, sansning av forandring og transformasjon av fysiske strukturer (rom, landskap, objekter, kropper) gjennom flyktige media som lys, projeksjon, lyd og bevegelse. Gilje vil lage et nytt filmverk basert på lokale funn og innsamlinger i nærområdet.

I arbeidet rundt tematikken for årets festival, der historiefortelling og arkiv er bærende elementer, er kunstner Helene Sommer et naturlig valg. Sommer jobber i hovedsak med video, installasjon, tekst og collage, ofte med arkivmateriale og historiefortellingens mekanismer som utgangspunkt.

For AMIFF 2022 planlegger vi en todelt retrospektiv visning av Sommers videoproduksjoner fra perioden 2005 – 2021 samt en samtale med kurator.

En panelsamtale med utvalgte deltagere som dreier rundt årets tema vil også bli avholdt i festivalperioden.”

- Ida Lykken Ghosh

Helene HoklandNO