Back to All Events

VIDEO ART ARCHIVE NORWAY


For information in English, please scroll down

Videokunstarkivet
Harstad Kino
Kr 90,- / Gratis med festivalpass, men billett må hentes ut på Harstad Kino

Videokunstarkivet var et treårig pilotprosjekt (2012-2015), initiert og støttet av Norsk kulturråd. Formålet var å lage en modell for et arkiv og kompetansesenter for norsk videokunst. Piloten er i disse dager i siste fase av en grundig statlig evaluering, som sannsynligvis vil føre til permanent drift fra 2017.

Per Platou, leder av Videokunstarkivet, er kunstner og kurator, og har jobbet med elektroniske media, lydkunst, radio, film og teater. Han har kuratert en rekke utstillinger, visninger og prosjekter i Norge og internasjonalt.

Per Platou, leder av Videokunstarkivet, er kunstner og kurator, og har jobbet med elektroniske media, lydkunst, radio, film og teater. Han har kuratert en rekke utstillinger, visninger og prosjekter i Norge og internasjonalt.

Per Platou var leder for Videokunstarkivet i prosjektperioden, og vil presentere ideene bak og dilemmaer knyttet til prosjektet samt vise noen utvalgte norske videoverk fra 1970- og 80-tallet.

Ett av disse verkene ble laget av kunstneren Ann-Elise Hyndøy Pettersen som døde brått i 2013, 65 år gammel. Hun var en original, en outsider i livet og i kunsten - en skoltesamisk feminist som laget frigjorte, radikale og provoserende uttrykk, bl.a. innenfor video, foto og performance. Ann-Elise etterlot seg et kråkeslott fullt av ferdige og uferdige kunstobjekter, videokassetter, fotografier, brev og annet som kan defineres som “jutegnask”.

Undersøkelsen av Hyndøy Pettersens arv sett fra et arkiveringsperspektiv tar opp dilemmaer som oppstår når man skal lage et mest mulig utfyllende og spennende bilde av en kunstner og et menneske som skapte svært forskjelligartede uttrykk gjennom livet. Hvordan velger man arbeider, anekdoter, kontekster, biografisk og kunstnerisk materiale? Hva inkluderes og hva må utelates?

Titler til visning:

Marianne Heske: “A video point of view”, U-matic 1977 (3 min)
Terje Munthe: “Video Audio Ago”, U-matic 1983 (3 min)
Kjell Bjørgeengen: “Video Distinctions”, U-matic 1985 (4 min)
Ann-Elise Hyndøy Pettersen & Anne Berit Nedland: “Katteperformance/Skulpturer på by’n”, U-matic 1985 (11 min)
Morten Børresen: Toilet Mirror”, VHS 1983 (5 min)

Stillbilde fra “Katteperformance/Skulpturer på by’n”, Ann-Elise Hyndøy Pettersen, 1985

 

INFORMATION IN ENGLISH

Videokunstarkivet, Norway
Harstad Kino
NOK 90,- / Free with festival pass, but ticket needs to be collected at the venue

Videokunstarkivet (Video Art Archive Norway) was initiated by the Norwegian Arts Council in 2012 with the ambitious aim of finding all Norwegian video art produced since the mid-1960s, digitising old cassettes and tapes and developing an open source DAM tool to systematise information, digital files, copyrights and more.

Today, more than 2,000 works by over 500 artists are registered in the database. The principle of „open entry“ has been crucial and has resulted in many newly discovered works that weren’t recognised in their own time and change the view of existing video art „canons“.

The presentation at AMIFF will talk about the process of setting up an archive from scratch, and show some examples of unseen treasures. The presentation is held by Per Platou. is an artist and curator based in Oslo. He has worked with electronic media, sound art, radio, film and theatre. He has been curating a number of exhibitions, symposiums and screenings in Norway and internationally. Platou has been directing the Videokunstarkivet pilot project since 2011.

Programme:

Marianne Heske: “A video point of view”, U-matic 1977 (3 min)
Terje Munthe: “Video Audio Ago”, U-matic 1983 (3 min)
Kjell Bjørgeengen: “Video Distinctions”, U-matic 1985 (4 min)
Ann-Elise Hyndøy Pettersen & Anne Berit Nedland: “Katteperformance/Skulpturer på by’n”, U-matic 1985 (11 min)
Morten Børresen: Toilet Mirror”, VHS 1983 (5 min)


Still photo from“Katteperformance/Skulpturer på by’n”, Ann-Elise Hyndøy Pettersen, 1985

Earlier Event: October 28
DEN SOMMEREN JEG FYLTE 15
Later Event: October 28
FEMINIST VIDEO ART