Back to All Events

TWO SOFT THINGS, TWO HARD THINGS


For information in English, please scroll down.

Harstad Kino
Kr 90,- / Gratis med festivalpass, men billett må hentes ut på Harstad Kino
Engelsk underteksting

I denne dokumentaren møter vi en liten gruppe i Nunavut, i den Arktiske delen av Canada, som forbereder seg på en banebrytende LGBTQ Pride feiring. Filmen utforsker hvordan kolonisering og religion har ydmyket og slettet de tradisjonelle forestillingene om seksualitet og familiestruktur til Inuitene og hvordan, 60 år senere, en ny generasjon av Inuiter aktivt fjerner skammen om sin fortid.

Les en artikkel om dokumentaren i High North News her.

Regi: Mark Kenneth Woods og Michael Yerxa. Canada, 2016. Spilletid: 71 minutter. Film Språk: Engelsk, Inuktitut. Med, Jack Anawak, Alethea Arnaquq-Baril, Jesse Mike, Nuka Fennell, Allison Brewer, Maureen Doherty, Jerald Sabin, Suzanne Schwartz, Kyla Gordon, Kieran B. Drachenberg, Catherine Lightfoot, Michelle Zakrison, Miali Buscemi, Franco Buscemi, Paul Okalik. Original musikk fremført av Iviok. Distributør: V tape, Canada. Ingen aldersgrense.

 

Information in English:

"Two Soft Things, Two Hard Things"
Venvue: Harstd Kino
NOK 90,- / Free with festival pass, but ticket needs to be collected at the venue

In this feature documentary, you meet a small group in Nunavut, Canada, preparing for a seminal LGBTQ Pride celebration in the Arctic. The film explores how colonization and religion have shamed and erased traditional Inuit beliefs about sexuality and family structure and how, 60 years later, a new generation of Inuit are actively ‘unshaming’ their past.

Read an article about the film in High North News here.

2016, Canada. Documentary, Feature, Runtime: 71 minutes,
Film Language: English, Inuktitut with English subtitles

Directed by
Mark Kenneth Woods and Michael Yerxa

Featuring, Jack Anawak, Alethea Arnaquq-Baril, Jesse Mike, Nuka Fennell, Allison Brewer, Maureen Doherty, Jerald Sabin, Suzanne Schwartz, Kyla Gordon, Kieran B. Drachenberg, Catherine Lightfoot, Michelle Zakrison, Miali Buscemi, Franco Buscemi, Paul Okalik
Distributor: V tape, Canada

Original Music performed by
Iviok

Earlier Event: October 28
YARDEN
Later Event: October 28
BECOMING ZLATAN