Back to All Events

ELEMENT


element_still.png

For information in English, please scroll down.

ELEMENT
Harstad Kino
Kr 90,- / Gratis med festivalpass, men billett må hentes ut på Harstad Kino

Et kunstverk i form av en "magisk realistisk dokumentar" om identitet i tilknytning til landskap, outsider-kultur, fremmedgjøring, natur og fantasi, basert på kunstnernes egne opplevelser av å vokse opp i det landlige Sør-Norge. ELEMENT tar deg med på en reise til steder hvor linjene mellom fiksjon og virkelighet blir visket ut. Med ELEMENT spør kunstnerne seg, hvordan har erfaringer fra oppvekst i desentraliserte områder dominert av natur, skog, jorder, innsjøer, blandet med eksos fra mopeder og rånere, å si for hvem vi er i dag? Hvordan skapes personlige mytologier og hvordan kommer de til uttrykk i ens identitet? Og kanskje mer generelt; hva definerer natur og kultur, fiksjon og virkelighet, og hva holder dem fra hverandre?

Kunstnerene bak verket er Anne Ødegård og Simon Daniel Tegnander Wenzel. De kaller seg Tokyo Twins, begge bor i Tromsø og har nylig fullført utdanningene sine ved Kunstakademiet i Tromsø.

Norge (2016), 45 min. 11 års aldersgrense.

 

Information in English:

ELEMENT
Venue: Harstad Kino
NOK 90,- / Free with festival pass, but ticket needs to be collected at the venue

An artwork in the form of a "magic realistic documentary" about identity and landscape, outsider culture, alienation, nature and fantasy, based on the artists own experiences of growing up in rural southern Norway.

ELEMENT takes you on a journey to places where the lines between fiction and reality are blurred, where the events of the past and future overlap. The audience is introduced to various characters that live and act in different environments. They evolve, change their appearance as they move through various activities and landscapes, from gnome-like, slow creatures, investigating and foraging, to eerie birdlike people, to underwater nymphs and rebellious youth in dreamy scenarios.

ELEMENT is highlighting how experiences from growing up in decentralized areas dominated by nature, forests, fields, lakes blended with the exhaust from mopeds and "Raggars" have had an effect on the artists and what it can mean for their identity today. Through personal mythologies and experiences, ELEMENT questions something much more general and human, what is defining nature and culture, fiction and reality, and what keeps them apart?

Artists Anne Ødegård and Simon Daniel Tegnander Wenzel, behind the collaboration Tokyo Twins, both live in Tromsø, Northern Norway, and recently graduated at Tromsø Academy of Contemporary Art.

Norway (2016), 45 min. 15 years age limit.

Earlier Event: October 28
BLIND CINEMA
Later Event: October 28
DEN SOMMEREN JEG FYLTE 15