Back to All Events

Samene har rett

Rudy og Lynmonsteret (2019)

Rudy og Lynmonsteret (2019)

SAMENE HAR RETT

Forfilm til The Green Lie

Søndag 20. Oktober kl 19:00

Regissører: Elle Márjá Eira og Mai-Lis Eira

En trilogi om Norges skam: FEBRUARY 6TH 1981/THE SÁMI HAVE RIGHTS/ DON`T FUCK WITH ME

En kortfilm og et kunstprosjekt, som vokser og utvikler seg over tid. Prosjektet startet i 2018 med en kunstutstilling "Let the river flow" av Office for Contemporary Art Norway. Premieren på filmen “Samene har rett” var på Tromsø internasjonale filmfestival 2019.

Filmskaperne bak dette prosjektet er reineiere, og de forteller om situasjonen som de samiske reindriftsmennene er i nå. «Det handler om våre rettigheter og overlevelse av reindrift. Mange reindriftsmenn må gå til retten for å forsvare sine reindriftsbeitemarker og land. For at vi skal diskutere dette, må vi også se tilbake på den samiske historien.»

Orginal tittel: SÁMIIN LEAT RIEVTTIT, Produsenter: Ken Are Bongo og Elle Márjá Eira, Sapmi 2019. Lengde: 11 min Språk: Norsk / Samisk Undertekst: Engelsk

Om regissørene:

Eira søstrene. Foto Marie Louise Somby

Eira søstrene. Foto Marie Louise Somby

Regissørerne er Elle Márjá Eira (f. 1983), kunstner, regissør, musiker og produsent og Mai-Lis Eira (f. 1991) regissør og kunstner, begge fra Kautokeino. Elle Márjá og Mai-Lis er søstre og tilhører reindriftsdistriktet 26 Lákkonjárga i Nord-Norge. Elle Márjá Eira har opptrådd internasjonalt, og har blant annet ofte opptrådd på Festspillene i Nord-Norge, der hun kombinerer film og live-opptreden som musiker.

Earlier Event: October 20
Rudy og Lynmonsteret
Later Event: October 20
The Green Lie