Back to All Events

Utvandrerne

Utvandrerne (1971)

Utvandrerne (1971)

Utvandrerne

Søndag 20. oktober, kl 13:30, sal 1

En bauta i den fellesnordiske historiefortelling.

Handlingen er lagt til et svensk bygdesamfunn i Småland på midten av 1800-tallet. De fleste innbyggerne lever et miserabelt liv preget av armod, tungt arbeide og underkastelse. Klassesamfunnet står sterkt og de fleste i det vesle samfunnet er underkastet presten, lensmannen og storbøndene.

Her lever Karl Oskar og Kristina, et ungt nygift par som sliter på småbruket sitt. Etter flere uår og andre ulykker begynner Karl Oskar å drømme seg vekk fra Sverige. Tanken om å emigrere til Amerika fremstår som et stadig mer forlokkende alternativ.

Filmen vant Golden Globe for beste fremmedspråklige film, og Liv Ullmann mottok Golden Globe for hennes rolleprestasjon. Filmen ble nominert til 5 Oscars-priser. Den ble meget godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 86 % på Rotten Tomatoes. Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den 4 av 4 stjerner.

Både anmelderne i VG, Dagbladet og Dagsavisen gav den terningkast seks. Aftenpostens anmelder gav også mye ros og mente blant annet at regissøren hadde skapt et imponerende detaljert tidsbilde. Den har videre blitt omtalt som en bauta i den fellesnordiske historiefortelling.

Regi: Jan Troell. Skuespillere: Max von Sydow, Liv Ullmann og Eddie Axberg. Sverige, 1971. Lengde: 3 timer, 11 min. Svensk tale, engelsk tekst.

Later Event: October 20
Rudy og Lynmonsteret