BRITT HATZIUS

Den tyske kunstneren Britt Hatzius besøker AMIFF med sitt spennende prosjekt; "Blind Cinema", som har vært populært på filmfestivaler rundt om i Europa i det siste. Vi ser nå etter en skoleklasse i Harstad, 5. trinn, for å delta i prosjektet. Om du er lærer og er interessert, ta gjerne kontakt med oss på  info@amiff.no. Les mer om prosjektet og kunstneren under.

 

Om "Blind Cinema"

Foto: Simon Arazi

Foto: Simon Arazi

I kinosalens mørke sitter publikum med bind for øynene. Bak hver rad med publikum, er en rad av barn som med lavmælte stemmer beskriver en film bare de kan se. Ledsaget av lydsporet (som ikke har dialog), hvisker de beskrivelser som er skjøre, fragmentariske og som til tider sliter, men de er modige forsøk av barna til å forstå hva de ser på skjermen.

Basert på metoden for audiobeskrivelse, er 'Blind Cinema" en opplevelse hvor det å se en film blir en felles investering: En øvelse i samarbeid og kreativitet mellom seende barn og blinde voksne. Den omfavner det faktum at det å prøve å finne de riktige ordene for å beskrive (selv om man til tider er "tapt for ord") og for å prøve å holde på de dermed ustabile bildene som er opprettet i det indre øye, vil alltid være en approksimasjon. Å artikulere i ord for å dele erfaringer innebærer en kamp, en kamp som virker å være nærmest dem som er midt i det med å oppdage språkets muligheter og begrensninger.

I å fokusere på det som ligger utenfor synssansen (mens man forlater den illusoriske virkeligheten til kinoen, for å igjen gå inn i fantasiverdenen), svinger oppmerksomheten mellom vår felles verden og vår indre verden, ledet av en hviskende stemme, og det felles fysiske rommet i kinomørket.

Filmen vist under utførelsen vil bli sett av hver gruppe av barn for første gang. Derfor vil hver forestilling ha en ny gruppe barn som beskriver. Hver visning innledes med en workshop med gruppen av barn, i alderen mellom 9 og 11, som utføres på dagen eller dagen før.

CREDITS        
Direction & concept:    Britt Hatzius   
Dramaturgy:    Ant Hampton    
Film:    Britt Hatzius, Simon Arazi,  Boris Belay, Maxim    
Design & production (blindfolds    &    contraptions):    Britt Hatzius, Maria Koerkel, Gert Aertsen        
Creative producer:    Katja Timmerberg    
Thanks to:    Thomas Tajo, Georgia Venetakis, Geertje De Ceuleneer,  Axel Cleeremans,   Campbell WorksGallery, Susanne Dietz, Neil Benun, Miila, Nico, Alice, Josh, Marina, Rebecca, Anne Haaning, Dunkan Speakman, LABO BxL, Houle, Cunio and Bown (music) andeveryone who kindly attended the many try-outs.        

A co-production between Vooruit (Ghent), Beursschouwburg (Brussels) and Bronks Theatre (Brussels).  
        

OM BRITT HATZIUS

Etter å ha fullført en Bachelor i visuell kunst på Chelsea College of Art i London i 2002, har Britt arbeidet innen foto, video, film og performance. Hennes arbeid viser til, eller tar ofte form av bevegelige bilder, både i sin tekniske og konseptuelle form, og hun utforsker ideer rundt språk, tolkning og potensialet for feiltilpassning, brudd, avvik og (mis-) kommunikasjon.

Som en del av sin praksis har hun samarbeidet med en rekke kunstnere, artister, teaterregissører, lydkunstnere, musikere, dansere og er engasjert i visuell lyd samarbeid med kollektivet 'Not Applicable Artists'.

Siden Britt var ferdig med sin MA i fotografi og urbane kulturer ved Goldsmiths University London i 2005 har hun også arbeidet innen akademisk forskning på Studio INCITE (Critical Enquiry into Ethnography and Technology) og CUCR (Centre for Urban and Community Research).

www.britthatzius.co.uk

GjestHelene Hokland