"Ikke fortell det til noen!"

een-plakat-web.a3bf9f370bfb7136187637ae40cf7510.jpg

Filmskaperen Klaus Martens og forfatteren Randi Crott, datteren av Harstad-kvinnen Lillian Crott Berthung, kommer til AMIFF for å presentere filmen "Don't tell it to anyone!" (Erzähl es niemandem!) basert på den bestselgende boken av Randi, "Ikke fortell det til noen!" der hun skildrer sine foreldres sterke krigshistorie og farens lenge bevarte hemmelighet, som hun først fikk vite i voksen alder. Boken er solgt i Tyskland i 250.000 eksemplarer. Boken vil være tilgjengelig i samarbeid med bokhandler i Harstad og presenteres i forbindelse med filmvisningen. Både Klaus Martens og Randi Crott vil være til stede for samtale etter filmen.

Randi Crott

Randi Crott

Randi Crott er født i Wuppertal i Tyskland i 1951 og jobber som journalist i radio og TV. Hun har vært programleder i en rekke radioprogrammer i Westdeutscher Rundfunk, og har også laget flere filmer. Moren Lillian Crott Berthung ble født i Harstad i 1922. Siden 1947 har hun bodd i Tyskland, hvor hun har jobbet som oversetter og tolk. Hun skriver i blant for Harstad Tidende.

Klaus Martens

Klaus Martens

Klaus Martens er en tysk forfatter, journalist og filmskaper som har laget en rekke dokumentarfilmer siden 2001, blant annet filmen "Wir die Wand" fra 2013, som er skutt på to timer. Han studerte statsvitenskap, historie og filosofi ved Westfälische Wilhelms Universitet i Münster, der han ble uteksaminert med magistergrad i 1984 . I 1985 gjorde han sine første arbeider som forskningsassistent for WDR og utga sine første historisk- vitenskapelige publikasjoner. Fra 1986 jobbet han freelance for tv-showet "Hier und Heute", som han senere ble redaktør for i kultur- og historieavdelingen. Han var senere med på å grunnlegge ARD Morgenmagazins. Filmen "Don't tell it anyone!" (Erzähl es niemandem!) ble ferdigstilt i år og hadde premiere på "Stranger than Fiction i Cologne".

 

 

Mer om filmen:

I april 1942 møter den 19 år gamle Lillian en tysk soldat fra Wuppertal i Harstad. Helmut blir umiddelbart forelsket i Lillian, og Lillian i ham. Kjærligheten mellom en norsk jente og en tysk soldat regnes som forræderi. Alt endrer seg når hun får vite om Helmuts hemmelighet og situasjon. Han er halvt jødisk og gjemmer seg i militæruniformen, for å berge seg selv og familien. Lillian sverger for alltid å være hos ham og aldri dele hemmeligheten hans med noen ; et løfte som begynner en av krigens mest dramatiske kjærlighetshistorier. De gifter seg og får Randi. Sommeren 2009 befinner den da 87-år gamle Lillian Crott seg i Narvik med en ryggsekk. I den er urnen med Helmuts aske. I Nord-Norge, over Polarsirkelen, vil hun fullføre det de hadde lovet hverandre: Den som overlever, begraver den andre der de møttes første gang.

 

Lillian Crott i "Don't tell it to anyone!"

"Don't tell it to anyone!"

"Don't tell it to anyone!"

 
NOHelene HoklandGjester