Kim J. Olsen til AMIFF for å snakke om innspillingen av Den 12. mann

 Kim J. Olsen i Den 12. mann, Foto: Petter Skafle Henriksen.

 Kim J. Olsen i Den 12. mann, Foto: Petter Skafle Henriksen.

Kim J. Olsen, født og oppvokst i Harstad, kommer til AMIFF på søndag 22.oktober, for å snakke om sin rolle i og innspillingen av den kommende norske dramafilmen Den 12. mann, regissert av Harald Zwart og skrevet av Petter Skavlan, om Jan Baalsruds utrolig flukt fra tyskerne under krigen i den harde og ugjestmilde nordnorske vinteren i Troms. Filmen er spilt inn i nord-Troms, og noen scener er spilt inn der det faktisk skjedde. Den 12. mann kommer først på kino 25. desember og på AMIFF får du muligheten til å se eksklusive klipp fra filmen, presentert av Kim J Olsen og assistentregissør Petter Holmsen. Den 12. mann (2017) er en nyinnspilling av klassikeren Ni Liv fra 1957. Ni Liv vil vises etter presentasjonen av Den 12. mann.

 
Kim_Khio0859_sh.jpg

De fleste kjenner kanskje Kim Jøran Olsen fra snowboard- og skatebutikken 5050 og gamingmiljøet i Harstad. I en alder av 23 år tok livet hans en helomvending med en lokal teateropptreden. Den resulterte i at han googlet "skuespiller i Oslo" og to auditioner senere var han kommet inn på sin første skuespillerskole. Syv år etter har han fullført Teaterhøgskolen, vært med på over 25 kortfilmprosjekter, ordnet seg to års kontrakt på Den Nasjonale Scene i Bergen, og nå debuterer han på kino i Den 12 mannFoto: Tanja Steen

 

Mer om Den 12. mann: Troms 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene - helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Et symbol menneskene han møter er villige til å dø for. Jan Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig (Kilde: Filmweb).

Thomas Gullestad som Jan Baalsrud i Den 12. mann (2017), Foto: Filmweb.

Thomas Gullestad som Jan Baalsrud i Den 12. mann (2017), Foto: Filmweb.

 
Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Ni Liv (1957), Foto: Filmweb.

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Ni Liv (1957), Foto: Filmweb.

 
 

Om Ni Liv (1957): Ni liv er en norsk film fra 1957, regissert av Arne Skouen med Jack Fjeldstad i rollen som Jan Baalsrud og Henny Moan, fra Narvik og Gratangen, i rollen som Agnes. Filmen skildrer Jan Baalsruds eventyrlige og dramatiske flukt fra tyskerne etter en mislykket sabotasjeaksjon i Troms, fra de ytterste holmene i øygarden utenfor Tromsø og over fjellene inn til Sverige og friheten. Filmen er basert på boken Ni liv, historien om Jan Baalsrud av David Howarth. Med Marcel Carné som sitt store forbilde, favoriserte Skouen ensomme karakterer som sliter med sin utilstrekkelighet, dette særlig i hans fire 2. verdenskrigs dramaer. Filmens skarpe minimalistiske bilder, gjør isen, kulden, ensomheten og fortvilelsen til å ta og føle på, der Baalsrud, fanget i snøen blir tvunget til å kutte av sine forfryste tær mens og holdes såvidt i live av modige landsmenn. Filmen vakte stor oppmerksomhet i utlandet og ble nominert til Oscar for beste utenlandske film i 1957. To ganger har den blitt kåret til tidenes beste norske film: I 1991 av det norske kinopublikum og under BIFF i 2005 av fagjuryen (Kilder: Filmweb, NFI og BFI).

 

Stillbilder fra Ni Liv (1957) og Den 12. mann (2017), Foto: Filmweb.

 
 
NOHelene Hokland