Back to All Events

BRENNENDE MINNER

Harstad Kino Sal 1
Kr 110- 
Norsk teksting

Regissør Ellen-Astri Lundby

Regissør Ellen-Astri Lundby

Filmskaperen Ellen-Astri Lundby innleder filmen. Paneldiskusjon etter filmen med lokale personer tilknyttet tematikken.

Brennende minner forteller den vanskelige og såre historien om det å være krigsbarn til alle tider.. Vi møter 6 eldre tidsvitner som ble flyktninger i eget land høsten 1944, og er med på deres sterke møter med barn i Finnmark og Nord Troms i dag hvor av flere har erfaring med krig og flukt. Filmen utforsker det største traumet sivilbefolkningen opplevde under 2. verdenskrig i Norge - det å bli jaget hjemme fra og komme tilbake til en nedbrent landsdel ved krigens slutt. 50.000 ble deportert sørover og 25.000 rømte unna. Brennende minner reflekterer over vår egen krigshistorie og forbinder den med verden i dag.

Et av tidsvitnene Hilde Kopstad fra Alta var bare 5 år da hun, lillebroren og moren ble jaget på flukt fra hjemmet sitt i Alta av tyske soldater høsten 1944. De visste ikke hvor de skulle, og faren til Hilde var forsvunnet. Sammen med mange andre tvangs-evakuerte fra Finnmark fraktes de med båt til Mosjøen, og når de går opp Havnegata med sine få eiendeler, føler de seg som flyktninger i eget land. I Dolstad kirke får de ly for natten. I filmen møter den voksne Hilde, den vesle jenta Noor Tabbal som er født i den syriske byen Homs. Noor var bare 5 år da hun kom til Alta i 2014 som flyktning sammen med foreldrene, bestemor og tre søsken. Hilde og Noor har mange like opplevelser fra krigen med bombeangrep, flukt og det å miste et kjært familiemedlem. Filmen er mesterlig fotografert av Nils Petter Lotherington som gjorde at filmen mottok en pris for best foto under Nordic/Docs festivalen i mai i år. Filmen fikk også hederlig omtale der juryen trekker frem at filmen virkelig lykkes i å skape innsikt og forståelse mellom to verdener. Ved å viske ut tiden mellom andre verdenskrig og i dag minner filmen oss om at alle flyktninger som unnslipper krigens skrekkligheter, fortjener en utstrakt hånd.

Regi: Ellen-Astri Lundby. Produsent: Ellen-Astri Lundby. År: Norge, 2018. Språk: norsk og samisk, norsk teksting. Spilletid: 80 min.


Brennende minner.jpg